Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

V čem spočívá Recept na úspěch největší potravinářské firmy?

 

„Recept na úspěch“. Jaký je? „Naší firmu po celém světě provází dva hlavní elementy: chuť objevovat a vynalézat a osobní nasazení lidí,“ říká generální ředitel Nestlé Česko a Slovensko, Torben Emborg. Díky 150 let trvajícímu podnikatelskému duchu a invenci je Nestlé nyní největší potravinářskou firmou na světě i v České a Slovenské republice.

 

 

Kvalita a marketingová strategie i před 150 lety


Když v roce 1866 američtí bratři Pageové přivezli ze zámoří do Švýcarska technologii výroby sušeného mléka, asi netušili, jak se podnikání, které založili, jednou rozroste. Kousek od nich ve Švýcarsku podnikal ve stejné době Henri Nestlé, v Německu vyučený lékárník. Toho proslavila první průmyslově vyráběná dětská výživa.


Už na počátku minulého století mělo Nestlé mnoho společného s tím, jaká je firma dnes: šlo o globální firmu (exportovala do Ameriky i Asie, továrny měla např. i v Austrálii), která chytře využívala marketingu (Henri Nestlé vytvořil z rodinného erbu první logo a trval na jeho používání na všech výrobcích). Společným znakem byla také kvalita výrobků. „Nestléova mléčná moučka“ pomohla snížit dětskou úmrtnost a předznamenala současné zaměření společnosti na výživu, zdraví a vyvážený životní styl.

 

Recept na úspěch na dalších 150 let?


Priority Nestlé se po století a půl téměř nezměnily – stále jimi jsou kvalitní výrobky, péče o zdraví, zodpovědné podnikání a nápaditý marketing.


„Věřím v lidi, věřím tomu, že každý, kdo pracuje v Nestlé, přispěl k našemu úspěchu. Jsem přesvědčený, že tu budeme i za dalších 150 let,“ říká k tomu generální ředitel Nestlé Česko a Slovensko, Torben Emborg.

České dědictví stále žije Nestlé na trh v České republice a na Slovensku uvádí výrobky více než 60 značek. Významná část již mnohé desítky let vzniká v českých a slovenských závodech – moravské Zoře a Sfinxu a slovenské Carpathii.


Na „české stopě“ Nestlé potkáme kupodivu ženu: Albínu Maršnerovou, která založila v Balbínově ulici na pražských Vinohradech firmu na výrobu orientálních cukrovinek. Důležitým rokem pro firmu bylo datum 1921, kdy pro ni začal pracovat jedenadvacetiletý student, Zdenek Rykr. Vytvořil proslavené logo Orion, čokoládovou hvězdu, ikonický obal na tyčinku Kofila a mnoho dalších nádherných designů, log a (řečeno dnešním jazykem) marketingových kampaní. Rykrovo dílo nyní vystavuje Národní galerie v Praze.


Značka Orion má nyní domov v olomoucké Zoře, která ročně vyrobí více než 43 000 tun čokoládových cukrovinek.


Kořeny nedalekého závodu Sfinx v Holešově sahají ještě dál než samotné Nestlé – cukrovinky vyrábí již 153 let! Mezi nejslavnější sladké dobroty nyní patří Lentilky, Bon Pari či Hašlerky.


Dalším důležitým místem současného Nestlé v tuzemsku je závod Carpathia ve slovenské Prievidzi – zde našly domov značky Maggi a Carpathia.

 

Nestlé současnosti


Dnešní Nestlé si moc dobře uvědomuje, že dobře prodávat dobré výrobky nestačí. Své podnikání podřizuje konceptu Vytváření sdílených hodnot, aby prospívalo nejen akcionářům, ale i okolní společnosti.
Jednou ze základních ingrediencí Receptu na úspěch tak je podpora správného stravování a vyváženého životního stylu dětí prostřednictvím programu Nestlé Healthy Kids. Ten přináší na základní školy nutriční vzdělávání a pomáhá dětem orientovat se ve výživě. Letos jím projde v ČR 25 000 dětí.


Recept na úspěch v budoucnu si nelze představit bez podpory mladých talentů, tomu se zase věnuje program „Nestlé needs YOUth“. Ten umožňuje mladým lidem získat praktické zkušenosti a nastartovat profesní kariéru. V rámci Aliance pro mladé s Nestlé jen v České republice a na Slovensku spolupracuje více než 50 firem.


Více k Receptu na úspěch Nestlé se můžete dozvědět zde nebo v krátkém videu.

 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu