Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Říčany ve středních Čechách se staly potřetí za sebou místem s nejvyšší kvalitou života v Česku. Nejvíce si v meziročním srovnání polepšil Holešov ve Zlínském kraji. Poskočil o 64 míst na 57. místo. Vyplývá to z třetího ročníku Indexu kvality života. Ten sestavuje společnost Obce v datech, jejímž hlavním konzultačním partnerem je Deloitte.

Index kvality života porovnává veřejně dostupná data ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností (ORP). Zahrnuje celkem 29 proměnných, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení a vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (například ve formě existence místních spolků, apod.). Analytici pracují s velkými daty z internetu a veřejného sektoru. Obce subjektivně nehodnotí, pouze porovnávají dostupnost v jednotlivých obcích, a to na bázi principů metodik OSN a OECD validovaných Deloitte.

Druhé pořadí v Indexu si letos udržela Praha. Na třetí místo se dostal jihomoravský Slavkov u Brna. Ten si od loňska polepšil o dvanáct míst. Vysokých hodnot Indexu kvality života dosahují zejména obce v okolí Prahy a Brna. Velmi dobrých výsledků dosahují obce z Jihočeského a Plzeňského kraje. Pětici nejlépe hodnocených krajských měst tvoří Praha, Brno, České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice.

„Celkové hodnocení řady obcí se zvýšilo zejména díky lepší nabídce pracovních pozic v obci a okolí a zlepšení bilance mezi nárůstem a úbytkem obyvatel obce. Naše data by měla pomoci s rozhodováním lidí, kam se stěhovat, ale také představitelům obcí a krajů, na co se soustředit při rozvoji regionu,“ říká Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte.

„Velmi oceňuji výstupy projektu Obce v datech, který na datech potvrzuje, jaký efekt na kvalitu života mají faktory týkající se trhu práce. Zvýšená nabídka kvalitních pracovních míst má jednoznačný dopad na rozvoj měst i v řadě jiných oblastí,“ dodává Josef Středula, předseda ČMKOS a partner projektu.

Nejvyšší růst hodnoty Indexu o 1,2 bodu zaznamenala obec Odry v Moravskoslezském kraji. Posunula se díky tomu o 22 příček. Žebříček 206 ORP opět uzavírá Orlová v Moravskoslezském kraji.

„Nejnižší hodnocení mají bohužel stále obce ze strukturálně postižených regionů Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Přesto se při sledování časových řad ukazuje, že i tyto města mohou ovlivnit růst kvality života, a to zejména aktivní podporou podnikatelského prostředí a budováním atraktivity města,“ upřesňuje Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.

Více o projektu Obce v datech a Deloitte s odkazem na letošní i předchozí výsledky naleznete zde.

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu