Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Jedna z největších českých restrukturalizací posledních let, záchrana broumovské textilky VEBA, získala prestižní cenu 2020 Small Company Turnaround of the Year Award. Ocenění uděluje TMA (Turnaround Management Association), mezinárodní sdružení v oblasti záchrany firem. Restrukturalizace společnosti VEBA mimo jiné znamenala zachování šesti stovek pracovních míst v ekonomicky ohroženém regionu.

„Díky propracovanému restrukturalizačnímu plánu připravenému ve spolupráci s advokátní kanceláří CERHA HEMPEL se nám podařilo přesvědčit věřitele a investory dát šanci záchraně 160 let historie firmy s unikátním know-how. Napomohlo tomu i příznivé regulatorní prostředí pro restrukturalizace v Česku,“ říká ředitel v týmu restrukturalizací Deloitte Radim Baše.

Na procesu záchrany se kromě Deloitte a CERHA HEMPEL na straně dlužníka podíleli také investor Otakar Moťka a advokátní kancelář ŽIŽLAVSKÝ, bankovní věřitelé Citibank, ČSOB, UniCredit Bank, Komerční banka a Raiffeisenbank a JUDr. Josef Cupka v roli insolvenčního správce.

VEBA je tradičním českým výrobcem žakársky tkaných bavlněných tkanin. Patří mezi několik málo světových výrobců prémiového afrického brokátu. Na přelomu let 2014 a 2015 se výroba kvůli ekonomickému poklesu na klíčových trzích dostala do hospodářských potíží, situaci ztížila řada nečekaných událostí, včetně úmrtí spoluvlastníka a mnohaletého šéfa firmy, a krize vyvrcholila vstupem společnosti do insolvence v roce 2018.

V roce 2019 byla věřiteli VEBA schválena reorganizace zahrnující mimo jiné vstup finančního investora. VEBA se díky novému vedení postupně dostala do černých čísel a v letošním roce oficiálně opustila insolvenční režim. Díky tomu bylo zachováno 600 pracovních míst a tradice textilní výroby na severovýchodě Čech, které patří do regionů ohrožených vysokou nezaměstnaností. TMA ocenila mimo jiné komplexní restrukturalizační plán a schopnost firmy VEBA zachovat provoz i během jeho naplňování.

Více informací (v angličtině) o ocenění 2020 TMA Turnaround and Transaction of the Year Award se dozvíte zde.

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu