Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Ekonomika Česka bude v roce 2020 ve znamení pokračujícího zpomalování, HDP poroste o 2,0 %. I přes zpomalení růstu by měla míra nezaměstnanosti setrvat na velmi nízké úrovni, okolo dvou procent. Průměrná mzda poroste o nejméně v posledních třech letech, a to o 5,7 %. Inflace by se během roku 2020 měla pohybovat v intervalu 2,5-3,0 %. To jsou některé ze závěrů analýzy ekonomického výhledu pro rok 2020, který sestavil ekonomický tým Deloitte.

„Stupňující se napětí v mezinárodním obchodě, nevyřešený Brexit a pokles poptávky po automobilech jsou hlavními důvody pro zpomalení růstu globální ekonomiky v roce 2019. Politické faktory budou hrát významnou roli i v roce 2020. Důležitým milníkem budou listopadové prezidentské volby v USA. Jejich výsledek může určit, jak se bude dále vyvíjet situace v mezinárodním obchodě,” říká David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

Tempo růstu globální ekonomiky by se mohlo zvýšit na 3,6 %. HDP v USA zpomalí růst na 2,1 %, Čína by si měla připsat 6,1 % a státy eurozóny porostou mírně nad jedno procento. U českého HDP očekávají ekonomové Deloitte zpomalení růstu na 2,0 %. Zpomalení může omezit poptávku po práci ze strany firem. Ale to jen pravděpodobně sníží vysoký převis poptávky po práci nad nabídkou.

„Firmy budou v letošním roce více opatrné ohledně vyjednávání o mzdách. Zpomalení ekonomiky, zvýšená nejistota v zahraničí a pokles marží omezují prostor pro další rychlý růst mezd. Očekáváme, že průměrná mzda se zvýší o 5,7 %, což je nejméně v posledních třech letech,“ dodává David Marek.

Inflace se bude v roce 2020 pohybovat mezi 2,5 a 3,0 %. Inflaci ovlivní zvýšení sazby spotřebních daní i cigaret a alkoholu a snížení DPH u vybraných výrobků a služeb, v souvislosti se spuštěním třetí, respektive čtvrté vlny EET. Centrální banka, i kvůli nejistotě ekonomického vývoje v zahraničí zvolí vyčkávací strategii. Proto není pravděpodobné, že by se v roce 2020 měnily úrokové sazby.

Ve fiskální oblasti se projeví opatření přijatá v roce 2019. Například zvýšená rodičovského příspěvku a opětovné zvýšení penzí nad rámec povinné valorizace na straně výdajů a zvýšení paušálů pro živnostníky na straně příjmů. Přebytek vládního sektoru opět poklesne, a to na 0,7 % HDP. Vládní dluh by měl ke konci roku 2020 dle ekonomů z Deloitte dosáhnout 29,9 % HDP.

Analýza Deloitte pro rok 2020 dále poznamenala, že pokud nedojde k další eskalaci cel a netarifních nákladů, mezi USA a Čínou do termínu prezidentských voleb, existuje šance, že se situace v globální ekonomice může opět začít zlepšovat.

Kompletní Výhled české ekonomicky na rok 2020 a srovnání s globální ekonomikou naleznete zde.

 

 

 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu