Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Příliv turistů v Praze se každoročně zvyšuje v průměru o 300 tisíc, počet hotelových lůžek přitom zůstává téměř stejný. Jejich počet vzrostl za dva roky jen o 1,4 %. Naopak kapacita nabízená přes platformy zprostředkující ubytování (např. Airbnb či HomeAway) se zvýšila ve stejném období o 34,1 %. Vyplývá to ze studie Deloitte Prague Hospitality Report.

Počet dostupných jednotek v Praze nabízených přes platformy sdíleného ubytování vzrostl z 10 310 v roce 2016 na téměř 14 tisíc v roce 2018. Jen v loňském roce tím Praha podle odhadů přišla o místní poplatky v mezích od 88,5 do 124 milionů korun. V souvislosti s plánovanými změnami poplatků se očekává, že suma naroste na více než 250 milionů korun.

„Vidina zajímavého výdělku přes platformy krátkodobého bydlení vytlačuje obyvatele z centra města. Očekáváme, že tento efekt bude pokračovat i směrem do širšího centra. Aktuální předpovědi totiž ukazují, že do roku 2025 přijede do Prahy každý rok o 330 tisíc turistů více než ten předchozí,“ říká Miroslav Linhart, partner a vedoucí oddělení nemovitostí Deloitte.

Studie se kromě Prahy zaměřila i na Amsterdam, Barcelonu, Budapešť a Vídeň. A Praha zůstává jednou z nejvyhledávanějších destinací. To potvrzuje rozdíl zahraničních turistů, kterých mezi roky 2016 a 2018 narostlo o 838 tisíc ročně. Více turistů v daném období navštívilo jen Amsterdam, který zaznamenal nárůst o více než 1,5 milionu.

Služby zprostředkující ubytování v Praze a Budapešti se nejvíce ze sledovaných měst transformovaly z takzvané sdílené ekonomiky na komerční podnikání. V nabídkách v obou městech jsou ve více než 80 % celé byty. Téměř polovina z nabídky je dostupná více než 180 dní v roce. Dvě třetiny z nabídek inzerují hostitelé, kteří nabízí více než jednu možnost ubytování.

„Růst turismu a obliba sdílených platforem mají bohužel i negativní dopady na město nebo jeho části a také na místní trh s nemovitostmi. Na to vše legislativa a místní samospráva reagují pomalu. Reakcí by mohlo být nejen případné usměrnění sdíleného ubytování, ale i nová nabídka ze strany hotelů, která by zvýšila flexibilitu trhu.“ dodává Petr Hána, senior manažer oddělení nemovitostí Deloitte.

V případě, že hotely nerozšíří své ubytovací kapacity do roku 2025, pokryjí novou poptávku platformy zprostředkující ubytování. Autoři studie odhadují, že na pokrytí budoucí poptávky bude potřeba zhruba 4 500 nových ubytovacích jednotek, převážně v centru a širším centru města. To je pro představu zhruba 80 % bytového fondu Starého Města.

Celková ubytovací kapacita ve sledovaných evropských městech vzrostla mezi lety 2016 a 2018 nejméně o 5 %. S výjimkou Amsterdamu většina růstu proběhla díky platformám sdíleného ubytování.

Kompletní studie Prague Hospitality Report je k dispozici zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu