Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Sto největších společností s luxusním zbožím utržilo ve fiskálním roce 2017 celkově 247 miliard dolarů. To je nárůst o 10,8 % v porovnání s předchozím rokem. Růst je připisován mohutným investicím do digitálního marketingu a komunikace na sociálních sítích. To jsou některé ze závěrů nové globální studie o luxusních značkách (Global Powers of Luxury Goods) společnosti Deloitte.

„Byznys s luxusním zbožím si udržel pozitivní výhled do budoucna. A to navzdory zpomalení ekonomiky na klíčových trzích, mezi které patří státy Eurozóny nebo Čína,“ říká Anna Bezděková, ředitelka v oddělení auditu Deloitte.

Globálnímu žebříčku stále s náskokem kraluje skupina LVMH. Ta utržila 28 miliard dolarů. Firmy v rámci Top 10 se již čtvrtým rokem příliš nemění. Poslední změna je nahrazení firmy Ralph Lauren novým hráčem, kterým je Chanel Limited. Dominanci nejlepších deseti potvrzuje jejich procentuální podíl na celkových tržbách luxusních společností. Ten je téměř poloviční (48,2 %).

Přes tři čtvrtiny (76 %) obchodníků s luxusem zaznamenalo růst. U poloviny společností rostly tržby dvouciferným číslem. Největší růst tržeb luxusních značek zaznamenala kolébka módy – Francie, kde společnosti rostly o 18,7 %. Zklamala naopak Itálie. Ta zažila nejpomalejší růst tržeb, přestože v ní sídlí nejvíce z top 100 firem, celkem 24.

„V roce 2017 v tržbách vévodil segment kosmetiky a parfémů. 7 z 11 firem v odvětví kosmetiky a parfémů rostly dvouciferným tempem, celkem 16,1 %. Zákazníci nejvíce kupují obuv a oblečení, firem, které se zaměřují na obuv a oblečení a obecně módu je absolutně nejvíce v rámci sto největších společností s luxusním zbožím,“ komentuje Anna Bezděková.

V devíti zemích na světě (Čína/Hong Kong, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Španělsko, Švýcarsko, USA a Velká Británie) má sídlo 88 % nejúspěšnějších firem s luxusním zbožím. Ve Francii, kde sídlí 7 firem, je průměrná hodnota společnosti prodávající luxusní zboží 8,29 miliard dolarů. Průměrná hodnota firmy ze sta největších společností s luxusem je 2,47 miliard dolarů.
„Pro dnešní zákazníky je více než v minulosti důležitá morálka a etika. Životní prostředí, udržitelnost, recyklované materiály atd. to vše jsou aspekty, které zákazníci berou v potaz při výběru a nákupu zboží. A luxusní zboží není výjimkou. Už teď vidíme, že se touto cestou vydali značky, jako jsou Prada, Rolex nebo Tiffany,“ dodává Anna Bezděková.

 

Top 10 luxusních společností podle tržeb

Pořadí

Název společnosti

Výběr značek

Tržby FY2017 v mld. USD

1

LVMH Moët Hennessy-
Louis Vuitton SE

Louis Vuitton, Fendi, Bulgari, Loro Piana, Emilio Pucci, Acqua di Parma, Loewe,
Marc Jacobs, TAG Heuer, Benefit Cosmetics

27,9

2

The Estée Lauder
Companies Inc.

Estée Lauder, Bobbi Brown, La Mer, Jo
Malone London, Aveda

13,7

3

Compagnie Financière
Richemont SA

Cartier, Van Cleef & Arpels, Montblanc, Jaeger-LeCoultre, Vacheron Constantin,
IWC, Piaget, Chloé, Officine Panerai, YNAP

12,8

4

Kering SA

Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Balenciaga, Brioni, Sergio Rossi,
Pomellato, Girard-Perregaux, Ulysse Nardin

12,2

5

Luxottica Group SpA

Ray-Ban, Oakley, Vogue Eyewear, Persol,
Oliver Peoples

10,3

6

Chanel Limited

Chanel

9,6

7

L'Oréal Luxe

Lancôme, Kiehl’s, Urban Decay,
Biotherm, IT Cosmetics

9,5

8

The Swatch Group Ltd.

Omega, Longines, Breguet, Harry Winston,
Rado, Blancpain

7,8

9

Chow Tai Fook Jewellery Group
Limited
周大福珠宝集团有限公司

Chow Tai Fook, CHOW TAI FOOK T MARK,
Hearts on Fire, Monologue, Soinlove

7,6

10

PVH Corp.

Calvin Klein, Tommy Hilfiger

7,4

 

 Kompletní studie Global Powers of Luxury Goods je k dispozici zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu