Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Od začátku roku 2014 platná zpřísněná pravidla při postihu, která byla prosazená zájmovými skupinami poškozených, nemohou na základě rozhodnutí Spolkového soudu být posuzována jednotlivě. Zejména rychlá jízda je a bude trestána konsekventně.

 

 

Kdo překročí danou rychlost je dle z platného silničního zákona považován za tzv. „Raser“. Pojem v našem pojetí odpovídá „pirátu silnic“ a vychází se z toho, že rychlou jízdou, bez ohledu na místo a čas přestupku, ohrožuje své okolí. Z nejnovějšího rozhodnutí Spolkového soudu (rozsudek č. 1C_397/2014) rovněž vyplývá, že neexistuje prostor pro individuální posuzování případů rychlé jízdy a tím ani možnost řidiči případně udělit nižší trest.

 

Důvodem je, že zpřísněná pravidla silničního zákona se týkají dvou kategorií řidičů – v prvním případě těch, kteří neuváženě předjíždí či se účastní závodů a tím riskují zavinění dopravní nehody, v druhém případě se týkají řidičů, kteří překračují povolenou maximální rychlost.

 

Kdo v zóně, kde platí povolená rychlost 30 km/h jede 70 km/h, či v zóně, kde je stanovená rychlost 50 km/h jede 100 km/h nebo v zóně s nejvýše povolenými 80 km/h jede 140 km/h a u vyšších omezeních tato překročí o 80 km/h páchá čin, který je možno trestat odnětím svobody až na 4 roky. K tomu je řidiči odňatý řidičský průkaz na minimálně dva roky. Soudce může nařídit zabavení a prodej vozidla.

 

Připomínáme, že ve Švýcarsku je obecně na dálnici stanovená max. rychlost 120 km/h, v obcích většinou mezi 30 a 50 km/h. Na tzv. rychlosilnicích většinou 100 km/h a na hlavních a vedlejších silnicích mimo obce 80 km/h. Ve všech případech však může na jednotlivých úsecích silnice být rychlost dočasně snížena, pak platí aktuální značení. V obcích se tak často nachází tzv. „místa vyhnutí“ s max. rychlostí 20 km/h a na točitých či jinak méně přehledných silnicích zóny s max. rychlostí 70 km/h. Nižší rychlosti mohou místy být nařízené i z důvodu hluku, ochrany ovzduší nebo silničních staveb.

 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu