Pcsupport.cz
HST.cz HST.en HST.de

Sochy, které vypadají, že nejsou spojeny se zemí, ale i méně známé malby. Jakmile je jednou uvidíte, těžko si podruhé spletete autora – Alberta Giacomettiho. Vůbec poprvé se k českým návštěvníkům dostává jeho retrospektiva. Výstava Giacomettiho děl pořádaná pražskou Národní galerií bude od čtvrtka otevřena veřejnosti ve Veletržním paláci.

 

„Je tu od všeho něco, kromě jeho typických barev i červená. Dělal geniální tmavé věci, ale tady vidíte, že sršel energií. Byla to charismatická a živá osobnost,“ komentuje výstavu pro Radiožurnál kurátorka Sbírky moderního a současného umění Národní galerie Julia Baileyová.

„Chtěli jsme vyzdvihnout Giacomettiho stránky, na které někdy zapomínáme. Nebyl to jen génius v ateliéru, ale i člověk, který miloval společenský život,“ vysvětluje.

Na výstavě spolupracovala Národní galerie s pařížskou Fondation Giacometti. Celá výstava čítá na 170 děl a většinu z nich zapůjčila právě Fondation Giacometti.

Její kurátorka Serena Bucalo-Musselyová se zastavuje u překvapivě pestrých maleb, u kterých by návštěvník asi čekal úplně jiného autora. „Myslím si, že malby jsou opravdovým pokladem téhle výstavy,“ říká. „Obvykle totiž lidé Giacomettiho znají jako sochaře, ale tady najednou vidíte, jak všestranný byl.“

Alberto Giacometti se narodil ve Švýcarsku, podstatnou část uměleckého života ale spojil s Paříží. Na výstavě jsou i portréty jeho múz, pokračuje Julia Baileyová. „Jeho všestrannosti si všimnete, když budete procházet výstavou. Najdete tu klasického Giacomettiho i jeho neznámé tváře. Není žádným tajemstvím, že už ve své době inspiroval spoustu umělců, včetně těch českých a slovenských,“ uzavírá.

Giacometti se přátelil s osobnostmi jako Jean-Paul Sartre, Pablo Picasso nebo Samuel Beckett a spolu s nimi se stal jedním z nejvlivnějších umělců 20. století.

 

Výstava se koná od 18.7 do 1.12. 2019 ve Veletržním paláci. Více informací najdete na stránkách Národní Galerie.

 

Zdroj článku - iROZHLAS

 

Partneři / Partners

ST logo CZ stojate cerne2 partner seclogo  partner koalice E21 logo SPCR LOGO VERTICAL CZ RGB 280x226 IMD Logo Blue RGB E21 logo HK logo PRAHA1 dole 1radek RGB

 

loga partneri 280x226 slunce 280x226 roska 280x226 Kudyznudy.cz - tipy na výlet  LOGO PFM 2

 

 

 

 

 

 

Menu